top of page

Tenim constancia del nom d’aquest municipi des de que es va trobar en una butlla papal, on Silvestre II va ratificar a l’any 1001 la concessió del castell i el terme de Castellet al bisbe Sal·la, de la Seu d’Urgell. Això vol dir que ,almenys, al segle X la zona ja estava habitada.

Les propietats van ser venudes als comptes de Barcelona al segle XII, sent posteriorment un feu senyorial.

Aquests arxius, de gran importància històrica, es troben al Museu Diocesà d’Urgell, després d’un curós treball de restauració que es va realitzar al Vaticà l’any 1925.

Dues de les fites que van marcar un abans i un després van ser la industrialització (1845) i l’arribada del ferrocarril (1859).

 

El riu, que durant el segle XIX va ser cabdal a l’hora de proveir d’energia les industries del tèxtil que s’hi instal·laven, i les canteres, plenes d’una pedra que va acabar donant nom a un tipus de pedra que es ven arreu, “pedra de Sant Vicenç”, van ser els motius pels quals el poble va començar a rebre visitants per quedar-s’hi a treballar. Això ha fet que Sant Vicenç de Castellet esdevingué un punt d’acollida, cosa que esperem ho continuï sent.

HISTÒRIA

SANT VICENÇ DE CASTELLET

Des de l’APLEC DE VALLHONESTA, una tradició que es celebra cada primer de maig, on els santvicentins es dirigeixen a l’ermita de Sant Pere de Vallhonesta per rebre el panellet, una festa que es remunta fins al segle XVII.

 

 

 

L’APLEC DE CASTELLET, que cap al segon cap de setmana de setembre, organitzat pels GEGANTERS, es puja en romeria al santuari de Castellet (documentat l’any 1001), acompanyats dels gegants Marià i Paula, parant abans al Pla de les Vives per fer una xocolatada amb coca. Arribats, i després de la missa, es pot gaudir de l’actuació de l’Esbart dansaire santvicentí i acabant amb un dinar de germanor.

 

 

 

 

El BALL DE GITANES, provablement la festa més característica i lloent de la vil·la, es tracta d’un espectacle que data de principis del segle XX, quan uns picapedrers de Caldes de Montbui van arribar per treballar a les nombroses canteres de Sant Vicenç i van introduir un ball alegre i florit.

 

 

 

L’última de les festes que s’han introduït , fruit de la iniciativa de l’UBIC de Sant Vicenç de Castellet i amb la col·laboració de l’ajuntament, és la FIRA DEL VAPOR, disfressant els carrers i els seus habitants de l’època de major esplendor, el segle XIX, que amb la industrialització al 1845 i l’arribada del ferrocarril a l’any 1859, va donar la empenta que necessitava, portant una fira d’artesania oferint els articles que s’hi podien trobar llavors, també amb una mostra dels oficis tradicionals.

TRADICIONS

SantVicenç de Castellet ha anat acumulant festes i tradicions al cap dels segles des de els primers registres sobre la població allà cap l’any 1001.

Sant Vicenç de Castellet té un total de 52 entitats, que cadascuna d’elles mira de posar la seva petita petjada en la llarga historia d’un poble de més de mil anys de vida. Un poble on no dubtem a voler fer-nos escoltar més enllà de les muntanyes i turons que ens envolten perquè, qui vulgui, vingui a gaudir-ne d’ell.

bottom of page